Ekonomi

Türkiye’nin İkinci TEKNOFEST’i: Ar-Ge Proje Pazarı

Türkiye’nin İkinci TEKNOFEST’i: Ar-Ge Proje Pazarı

Türkiye’nin ikinci TEKNOFEST’i olarak bilinen bu teknoloji buluşması, 35 farklı ilden gelen projelerin yarıştığı bir platform olarak Bartın Üniversitesi (BARÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. 2017 yılından bu yana, teknoloji üreten ve geliştiren bir toplum olma hedefiyle geleneksel hale getirilen Ar-Ge Proje Pazarı, Kutlubey Yerleşkesinde büyük bir katılımla açılış törenini gerçekleştirdi. Bu yıl, Türkiye’nin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge merkezlerinden projeler de yer alıyor.

Bu önemli etkinliğin amacı, Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine katkı sunmak ve gençlerin farkındalığını artırarak geleceği şekillendirecek gelişmelere odaklanmalarını sağlamaktır. Program, BARÜ’nün gelişim öyküsünü yansıtan bir tanıtım filmi ile başladı. Ardından, açılış konuşmalarını Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun yaptı.

Vali Arslan: “Başarılarımıza Yeni Halkalar Ekleniyor”

Proje üretme ekosisteminin önemine değinen Vali Arslan, “Günümüzde araştırma ve geliştirme projeleri, yalnızca akademik ve bilimsel bir zemin oluşturmakla kalmayıp, sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahı artırmak için de önemli bir rol oynamaktadır. Bartın Üniversitesi, özellikle son yıllarda, araştırma odaklı çalışmalar ve yenilikçi projelerle dikkat çekici başarılar elde etmiştir. 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nın da Üniversitemizin bu başarılarına yeni halkalar ekleyeceğine ve sergilenecek projelerin, ülkemizin teknoloji ve bilgiye dayalı kalkınma hedeflerine katkı sunacağına inanıyorum.”

Rektör Uzun: “Yenilikçi Fikirlere Destek Olmaya Devam Edeceğiz”

Gençleri yerli teknolojilerin gelişimine katkıda bulunmaya teşvik etme hedefini vurgulayan BARÜ Rektörü Uzun, “Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzlerce bilim ve teknoloji tutkununu bir araya getirdik. Burada sergilenen her proje, farklı bir bakış açısını ve yenilikçi çözümleri temsil etmektedir. Ülkemizin Milli Teknoloji Hamlesine katkıda bulunmak için geliştirdiğimiz projeler, fikirden ürüne dönüştü ve farklı sektörlerde önemli katkılar sağladı. Biz de bu sorumluluğun bilinciyle, el birliği içinde çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.” diye belirtti.

Akademik Başarılar Ödüllendirildi

7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği kapsamında, 2023 yılında uluslararası saygın dizinlerde en çok yayın yapan öğretim elemanları sahneye çağrıldı. Nitelikli çalışmalarıyla öne çıkan akademisyenler, “Akademik Performans Ödülleri” çerçevesinde elmas, altın, gümüş ve bronz kategorilerinde ödüllerini aldılar. Ayrıca, BARÜ’nün sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunan akademisyenler de çeşitli ölçütlere göre değerlendirilerek başarı ödüllerine layık görüldü. Bu bağlamda, kurum dışı fonlarca desteklenen projelerin yürütücülüğünü üstlenen ve patentlenen öğretim elemanlarına da “Proje ve İnovasyon” kategorilerinde başarı belgeleri verildi.

Ulusal Lider Araştırmacılar Alkışlandı

Etkinlikte, TÜBİTAK tarafından yürütülen 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında desteklenmeye değer görülen projelerin sahipleri de sahneye davet edildi. Fen Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran ve Prof. Dr. Fatma Gizem Karaoğlan Yılmaz, bilim dünyasına katkılarından dolayı “Ulusal Lider Araştırmacı” unvanını alarak başarı belgelerini aldılar. Bu başarıları, bilimsel araştırmalara sundukları katkılarla taçlandırdılar.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button